BIKEFITTING

 VOORBEREIDING

Neem je fiets, fietskleding, een handdoek en je fietsschoenen mee. Zorg ervoor dat je fiets schoon is, dat alle bewegende onderdelen functioneren en alle moertjes en boutjes kunnen worden los- en aangedraaid of versteld.

KENNIS MAKEN

Om zo goed mogelijk te begrijpen waar je vandaan komt, waar je nu bent en wat je doelen zijn, doe ik eerst een intake. Ik werk een vragenlijst af waarin we o.a. jouw blessuregeschiedenis bespreken en eventuele ongemakken die je momenteel ervaart. Ook komt aan bod wat je verwachting van de sessie is.

LICHAMELIJKE BEOORDELING

Om de beperkingen van jou als berijder op de fiets te begrijpen, heb ik een redelijk beeld van je fysiologie nodig. We voeren een staande evaluatie uit, waarbij ik de manier waarop je staat, je voethouding / stabiliteit, ruggengraathouding, verschillen in spiermassa en eventuele asymmetrieën in het lichaam beoordeel. Daarna kijk ik wat je “bewegingsbereik” is, waarbij hamstring, quadriceps, bilspieren en heupen worden beoordeeld. Ik controleer ook of er beenlengteverschil is.

FIETSEN + METEN = WETEN

Ik neem de specifieke maten van je fiets op en zet die over op de SizeCycle®. Daarna beginnen we met het analyseproces.

VOET ACTIVERING

Het meest over het hoofd geziene en verkeerd begrepen onderdeel van een bikefit is de voet - schoen - pedaal relatie. Maar het is wel het belangrijkste onderdeel van je bikefit. De voet is de basis van de fit - daar gaat alle kracht naartoe! Of niet zoals zo vaak het geval is! Je schoenen worden gecontroleerd op de juiste pasvorm, ik zal de locatie van de schoenplaatjes, ondersteuning van de voetboog en wigjes aan de binnen- en buitenkant van de schoen waar nodig aanpassen. tot wel 50% van zadelklachten kan worden verminderd door simpelweg ondersteuning van de voetboog toe te dienen.

POSITIONELE INTERVENTIES

Zodra je voeten zijn gestabiliseerd, kunnen we beginnen met het aanbrengen van wijzigingen in je positie op de fiets. Zadelhoogte en -setback worden geoptimaliseerd, evenals je reikwijdte (reach) en stuurverlaging (drop). We beoordelen de optimale stuurbreedte, cranklengte en zadelkeuze. Dit alles gebeurt in een strikte volgorde, uiteindelijk wordt door het stellen van de juiste vragen aan jou, jouw ideale positie op de fiets bepaald.

FIETS AFSTELLEN

Het laatste deel van de sessie is om de bevindingen op de fitbike weer op je fiets over te brengen. Als je een nieuwe fiets overweegt, kan ik op basis van de bevindingen aanbevelingen doen. Wees gerust, ik ben merkonafhankelijk en fit  graag bij elk merk of elke stijl van fietsen.

RAPORTAGE

Alle bevindingen worden overzichtelijk gepresenteerd in een rapportage. Dit rapport is persoonlijk en iedere specialist in de fietsindustrie kan ermee uit de voeten. Bij een herhaal bezoek vormt het de nieuwe uitgangspositie, maar kunnen we ook terug in de tijd kijken.

GARANTIE

Als je nog problemen ondervindt na een paar fietstochten zal ik je kosteloos helpen totdat die problemen zijn verholpen*.

* Dit is alleen beschikbaar op voorwaarde dat de optimale positie kan worden gerepliceerd en alle noodzakelijke wijzigingen zijn aangebracht.